Eet één voor één.
Eet één voor één.
‘Ik mág dat koekje wel nemen van mezelf, maar ik hoef het gewoon niet meer’. Regelmatig hoor ik deelnemers aan een mindful eten workshop deze zin uitspreken. Of: ‘Nu ik eens goed proef, smaakt die chips eigenlijk lang niet zo bijzonder als ik altijd dacht’. Werkelijke, gedetailleerde aandacht geven aan dat wat je eet, brengt een verandering teweeg in je relatie ermee. Hoe krijg je dit voor elkaar? De sleutel is: eet één voor één.
Het principe van één tegelijk
Tijdens de mindful eten oefeningen die ik begeleid tijdens workshops, komt het voor dat deelnemers hun oefenmateriaal mogen kiezen uit een buffetje met allerlei lekkere hapjes. Ik merk dan vaak dat er een golf van opwinding door de zaal gaat: ‘zoveel lekkers, wat zal ik kiezen, mag ik er maar één’? De schaaltjes vol met noten, snoepjes, koekjes hebben een bepaalde aantrekkingskracht op ons. De hoeveelheid die aanwezig is op zo’n buffet, maar ook in elk schaaltje apart, spreekt ons onbewuste eetmechanisme aan met signalen als: ‘eet maar, neem maar een handje tegelijk, er is genoeg’. We worden er naartoe gezogen, we kunnen er bijna niet vanaf blijven.
Heeft iedereen voor de oefening één exemplaar van iets lekkers op zijn bordje gelegd, dan brengt dat onmiddellijk een andere houding bij de deelnemers teweeg. Het automatisme van willen toeslaan, van door willen eten valt weg. Heb je één snoepje op je bordje, dan nodigt dat onbewust uit tot het geven van aandacht, tot het in detail onderzoeken ervan. Je gaat als vanzelf uitgebreid stilstaan bij dat ene objectje op je bord. Kortom: één snoepje vraagt meer aandacht dan veel snoepjes.
Heb je eenmaal je volle aandacht bij dat ene snoepje of snackje, dan is dat hét moment waarop je werkelijk kunt ervaren hoe het is om dit te eten. Hoe ruikt het, hoe smaakt het, hoe voelt het in je mond, verandert de smaak door het kauwen, hoe is de nasmaak? Wat vind je er eigenlijk van?
En hoewel de ervaringen dan natuurlijk voor iedereen anders zijn, hoor ik na afloop vaak conclusies als:
– eigenlijk viel de geur me tegen toen ik eenmaal goed rook
– de nasmaak was lekkerder dan de smaak tijdens het eten zelf
– ik voelde een heel sterke eetdrang, maar die vervaagde ook vanzelf weer
– ik kon zo lang nagenieten van de smaak dat ik er niet nog meer van hoefde
Ofwel: zoomen we volledig in op één klein beetje, dan valt de drang naar meer vaak op een natuurlijke manier weg. Hetzij doordat we merken het hapje eigenlijk niet zo lekker te vinden, hetzij doordat we meer kunnen genieten van minder.
Eén voor één eten doet je goed
Als we vaker eten volgens het principe van één tegelijk, dan kan het resultaat dus zijn dat we minder gaan eten, en dat we langzamer gaan eten. Wellicht gaan we ook andere etenswaren kiezen: dingen met meer kwaliteit waar we meer van genieten en die een beter effect hebben op ons energieniveau. Waardoor we ons beter gaan voelen!
Spelregels
Het werkt pas goed als je de volgende belangrijke spelregels volgt:
Sta jezelf toe om alles te eten wat je wilt. En ook zoveel je wilt. Maar pas dit stappenplan toe als je gaat eten:
1. neem er één
2. eet met aandacht
3. kies bewust of je een volgende neemt.
Zo ja, begin dan weer opnieuw bij stap 1.
Elk moment maak je je keus voor het volgende moment, op basis van je eigen, werkelijke ervaring. Dat zorgt voor vrije, wijze keuzes en blijvende veranderingen.
Probeer het eens uit, en geniet van je ontdekkingen!
door: Rita Zeelenberg www.mindfuleten.nl