Koken met restjes
Koken met restjes
Je hebt heerlijk gegeten. Je voelt je prettig verzadigd. Toch zijn er nog een paar restjes in de pan achter gebleven. Wat doe je ermee?
- Je gooit het direct weg, omdat je weet, dat het toch niet meer opgegeten wordt.
- Je stopt het in een bakje en zet het in de ijskast. Na 3 dagen gooi je het alsnog weg.
- Je eet het op, omdat het te weinig is om te bewaren en je het zonde vindt om weg te gooien.
Herken jij een van deze scenario’s? In de eerste twee gevallen wordt er geen recht gedaan aan het voedsel. In het laatste geval, gebruik je jezelf als afvalbak.
Met de volgende recepten, maak je van deze restjes snel en gemakkelijk een heerlijke maaltijd of voorgerecht.
Vegetarische burgers
Koel de restjes rijst, groente, pasta, aardappels snel af en doe ze bij elkaar in een afgesloten bakje in de koelkast. De volgende dag maak je hiervan heel simpel lekkere vegetarische burgers.
Voeg er een paar eieren en een theelepeltje volkoren meel, amandelmeel of gemalen lijnzaad aan toe. Dit zorgt ervoor dat de burgers een mooie en stevige consistentie krijgen.
Voeg wat gehakte walnoten, gehakte verse kruiden, schepje mosterd en naar smaak wat sambal, kerrie of vissaus toe. Let op dat het niet te zout wordt, omdat er meestal al zout in zit.
Meng alles goed door elkaar.
Verwarm een koekepan met (kokos)olie of ghee en maak hierin 5 koekjes van het mengsel, die je om en om gaar en bruin bakt. Mijn koekjes zijn meestal iets platter als op de foto. Zo zijn ze sneller gaar en is er minder kans op aanbranden.
Serveer de burgertjes op een bedje van sla, met wat rauwkost en een lekkere dressing.
Kaaskoekjes
Je maakt heel eenvoudige heerlijke kaaskoekjes door in plaats van mosterd wat geraspte oude kaas te gebruiken.
Restje vis
Het opwarmen van vis wordt vaak niet zo gewaardeerd. De geur en smaak wordt dan al gauw als te “visachtig” beschouwd. Bereidde vis mag je daarom ook zeker niet langer dan een dag bewaren.
Het is wel lekker om er viskoekjes van maken, eventueel bereid met een ander restje groente of rijst. Doe er weer een eitje en wat meel bij om er stevige koekjes van te maken. Maak de viskoekjes lekker pittig met sambal, kerrie, knoflook, vissaus en andere kruiden.
Serveer ze op een bedje van sla en een dressing van gember, honing, azijn, olie en een gesnipperd sjalotje.
Je kunt vis ook gewoon opwarmen met een schepje sambal. Dat is ook lekker met op brood met wat blaadjes sla en een beetje citroenolie.
Op de site van het voedingscentrum vind je meer tips over het koken met restjes en kliekjes.
Lees ook:
Het belang van sterke buikspieren
Of download het gratis Ebook “Op weg naar je optimale gewicht”
Wil je regelmatig goede tips over bewust eten blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.