De avocado

De avocado

de avocado

De avocado is een vrucht die veel mensen kennen, maar … ook uit de weg gaan, omdat die een hoog vetgehalte heeft en daarmee dus een hoogcalorische voedingswaarde heeft.

Dat is jammer, want dit tropische wonder is een geschenk voor onze gezondheid. De avocado bevat allerlei essentiële voedingsstoffen waar we lichaam én geest een groot plezier mee kunnen doen.

  • door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren helpt het mee bij het gezond houden van hart en bloedvaten.
  • de vrucht bevat veel mineralen, met in het bijzonder het mineraal kalium, wat een bloeddrukverlagende werking heeft.
  • door het gehalte aan vitamine C, omega-3-vetzuren en carotenoïden is de avocado een zeer geschikt voedingsmiddel om ontstekingen en veroudering tegen te gaan.
  • het eten van avocado´s gaat bloedsuikerschommelingen tegen, waardoor je trek in zoetigheid in bedwang gehouden kan worden.
  • door zijn hoge gehalte aan vezels is het een cadeautje voor je darmen.
  • de  dosis B vitamine heeft waarschijnlijk een goede invloed op je humeur.

Je kunt een avocado het beste onrijp kopen en zelf laten rijpen. Hij is rijp wanneer de steelaanzet bij een lichte vingerdruk wat meegeeft,  niet knijpen dus. Een rijpe avocado kun je nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Als je het rijpingsproces van de avocado wilt versnellen, rol hem dan in krantenpapier of leg hem naast andere fruitsoorten die ethyleen afscheiden (zoals appelen of bananen).

 

Wil je een rijpe avocado kopen, omdat je die direct wilt eten? Maak het steeltje los. Zo kun je zien of het vruchtvlees niet verkleurd is.

Heb je per ongeluk een onrijpe avocado opengesneden? Snijd er plakjes van en bak ze gaar in de koekenpan.

Eenmaal van de schil ontdaan verkleurt het vruchtvlees snel. Door de pit te laten zitten en door er citroensap over heen te sprenkelen, wordt deze vorm van oxidatie enigszins tegengegaan.

Avocado op je bord

Neem eens een lekkere snee volkorenbrood met plakjes avocado en tomaat, eventueel op smaak gebracht met wat peper en zout. Je kunt het ook combineren met stukjes tonijn, zalm, of plakjes gekookt ei.

Met fruit: voeg stukjes avocado toe aan een fruitontbijt voor een langer verzadigingsgevoel.

Ook lekker: een volkorenwrap gevuld met avocado, bonen, mais, paprika en gehakt,kip of vleesvervanger.

Of: snij een avocado en haal de pit eruit. De holtes vergroot je nog iets en vul je met garnalen, tonijn, zalm, krab of grapefruitsalade.

En tenslotte: guacamole, een gezonde dipsaus, lekker bij stukjes rauwkost, volkoren crackertjes of tortilla chips: prak de avocado en voeg naar smaak cayennepoeder, citroensap, ui, tomaat, zout en peper toe.

Avocado als drankje

Voeg avocado toe aan diverse fruit en groente sappen. Een smoothie van appel-, wortelsap en avocado is heel lekker.

bron: vitaminmagazine 

.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS