Tips om met aandacht te eten.

Tips om met aandacht te eten.

Stop met gedachteloos eten en ga weer genieten!

Niet het eten zelf, maar het gedachteloos eten zorgt ervoor dat we onze grenzen vaak overschrijden. Door het eten de aandacht te geven die het verdient, wordt de voedingswaarde ervan optimaal benut. Er wordt daadwerkelijk aan een behoefte voldaan en je krijgt  aanwijzingen om verantwoorde voedingskeuzes te kunnen maken.

1.    Breng je aandacht naar het hier en nu.

Een moment van bezinning of een ritueel, vóór het begin van de maaltijd, helpt je om in het hier-en-nu te zijn. Volg bijvoorbeeld een tijdje bewust je ademhaling of kies voor een gebed of woord van dank.

2.    Eet zonder afleiding.

Geef jezelf de kans om je aandacht op de maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek, mobiele telefoon of computer en verplaats heftige discussies naar een ander moment.

3.    Eet zittend op een rustige en sfeervolle plek.

Een rustige omgeving, een met aandacht gedekte tafel en eventueel rustige muziek, helpen je om meer aandacht aan je eten te schenken.

4.    Doorbreek  automatische patronen.

Wanneer je telkens iets lekkers eet, als je bijvoorbeeld tv kijkt, krijg je vanzelf al trek als je de afstandsbediening pakt. Dit voorkom je door op een vaste plek te eten.

5.    Neem bescheiden porties.

Kiezen voor bescheiden porties helpt voorkomen, dat je teveel en gedachteloos eet. Het gebruik van een klein bord kan hierbij helpen. Bij alcoholhoudende dranken helpt het drinken uit een klein en smal glas.

6.    Eet met plezier  door al je zintuigen bij het eten te betrekken.

Hoe ruikt het? Wat zie je? Hoe zijn de kleuren en hoe voelt het aan in je mond? Neem de smaak waar alsof het iets heel bijzonders is en je het voedsel voor het eerst proeft.

7.    Neem kleine hapjes en kauw goed.

Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt je om het eten beter te proeven. Dit is goed voor je spijsvertering en je hebt eerder een verzadigd gevoel.

8.    Eet langzaam

De reden dat veel mensen teveel eten is vaak dat ze te snel eten. Langzaam eten en pauzeren, door af en toe even je bestek neer te leggen, helpt je om je bewust te worden, wanneer je op een aangename manier voldaan bent. Zo kan  je volop genieten van wat je eet.

9.    Wees een eetsnob

Wees een snob wat eten betreft. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

10.  Doorbreek de standaardroutine

Probeer nieuwe dingen uit zoals exotische of  “vergeten” groente- en fruitsoorten, andere kruiden en specerijen, verschillende broodsoorten. Maak eens een nieuw recept of eet af en toe met stokjes of met je handen.

11.  Oordeel niet en wees mild en vriendelijk voor jezelf.

Een accepterende en milde houding is een belangrijk aspect van mindful eten. Als je toch weer eens gedachteloos teveel gegeten hebt, wees dan vriendelijk en mild voor jezelf. Het feit dat je het opmerkt, is een eerste stap in de goede richting.

12.   Ieder moment telt.    

Misschien denk je soms, als je aan een verleiding hebt toegegeven : “nu kan ik net zo goed verder gaan, want het is nu toch al verpest”. Dat is niet waar!  Je kunt op ieder moment kiezen, om te doen wat goed voor je is.

Bron:”Uit de ban van emotie-eten”, Joanna Kortink en Greta Noordenbos 

                                                                                                                        

Binnenkort start er opnieuw een cursus “In balans met mindfulness”In deze cursus ga je leren om jezelf op een vriendelijke en milde manier te observeren, waardoor je inzicht krijgt in de oorzaken van je eetgedrag, zodat er een blijvende verandering in je voedingspatroon kan plaatsvinden.

aandacht
Google auteur

Lees ook:

Mindful eten

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS