Een ei hoort erbij?

Hoeveel eieren mag je nu per week eten?

Voedingscentrum

Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol lijkt een risicofactor te zijn voor hart- en vaatziekte. Daarom adviseert het voedingscentrum al jarenlang een consumptie van maximaal drie eieren per week. Met een vegetarisch eetpatroon kunnen dat er 4 zijn.

De gezondheidsraad

De vraag is of de richtlijnen van het Voedingscentrum nog wel actueel zijn, want er komt steeds meer bewijs dat het eten van eieren het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. In de Richtlijnen Goede Voeding van 2006 staat op pagina 53 dat er volgens de WHO geen limiet gesteld hoeft te worden aan het aantal eieren per week, als de inname van verzadigd vet uit zuivel en vlees laag gehouden wordt.

Buitenland

In Amerika en Groot Brittannië is het volgens de voedingsautoriteiten, sinds 2015 wel toegestaan om 1 ei per dag eten. Amerikaanse voedingsrichtlijnen (2015-2020 Dietary Guidelines for Americans) hebben de aanbeveling voor (lage) cholesterolinname sinds 2015 weggelaten. Dit advies was gebaseerd  op de resultaten van recente grootschalige onderzoeken. Hieruit bleek dat het eten van 6 tot 7 eieren per week in de regel het risico op hart- en vaatziekten niet doet toenemen, zelfs niet na 14 jaar consumptie ervan.

Hoge voedingswaarde

Eieren zijn rijk aan vitamine  B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.

Het hoge eiwitgehalte zorgt voor een lang verzadigingsgevoel. Dit maakt je minder gevoelig voor ongezonde tussendoortjes.

Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vleesvervanger.

Maar …. eieren blijven voor controverse zorgen

Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University (Chicago) in de JAMA kwamen in maart 2019 weer tot een andere conclusie.
Ze deden zes grootschalige cohortstudies met een totaal van bijna 30.000 deelnemers die gemiddeld 17 jaar gevolgd werden. Per 300 mg cholesterol dat iemand dagelijks inneemt, blijkt het risico op hartziekte met 17% toe te nemen. Drie tot vier eieren per week is geassocieerd met een 6% (relatief) hoger cardiovasculair risico.
De toename van het risico is erg bescheiden, maar voor de onderzoekers is de studie wel het signaal om consumptie van eieren te matigen. “

Wat nu?

Gebruik je gezonde verstand! Tik af en toe een eitje, maar overdrijf het niet. Het advies van het Voedingscentrum sluit daar het beste bij aan.

 

Lees ook:

De avocado

Lekkere trek?

Puur gezonde voeding

Download nu gratis het Ebook “Op weg naar je optimale gewicht.”

 eieren width=

Google auteur

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS