Emotie-eten
Emotie-eten
Eten kan naast het voeden van het lichaam, ook een rol hebben om emoties tot bedaren te brengen. In onze babytijd is het gevoed worden een totaalervaring van warmte, geborgenheid, troost en voldoening. Voeding en koestering gaan hierbij hand in hand.
Later in ons leven, kunnen veel mensen een vervelend gevoel gemakkelijk voor een poosje vergeten, door iets lekkers te gaan eten.
Ouders maken van dit fenomeen al gebruik door hun jonge kind te troosten met iets lekkers.
Feestje?
Maar ook als we iets te vieren hebben, kan lekker eten ervoor zorgen dat het fijne gevoel, dat immers altijd weer voorbij gaat, te versterken of te laten voortduren. Vooral het eten van zoet en vet voedsel, zoals bijvoorbeeld taart en chocolade, heeft tot gevolg dat er stofjes in de bloedbaan worden afgegeven, die maken dat we ons prettiger voelen.
Verwarren van het hongergevoel
Op den duur kan het zo ver komen, dat het verschil tussen lichamelijke honger en behoefte aan een goed gevoel, niet meer waargenomen. Alle vervelende gevoelens worden dan vertaald in honger. Hierdoor kan er gemakkelijk overgewicht ontstaan.
Bovendien ontneem je jezelf op deze manier, de kans om zicht te krijgen op je eigenlijke behoeften, dat nodig is om je leven richting te geven.
Emoties zijn de wegwijzers op je pad
Emoties en gevoelens bevatten waardevolle aanwijzingen. Ze helpen je te begrijpen, waar je warm voor loopt en waarvoor niet. Ze geven aan, wat echt belangrijk voor jou is. Het zijn dus geen lastige oprispingen, maar juist intelligente, nuttige reacties op wat je overkomt.
- Boosheid stimuleert je om iets te doen aan een situatie, die je niet bevalt.
- Angst zet aan om jezelf te beschermen.
- Verdriet helpt je om de pijn van gebeurtenissen in het leven te verwerken.
Emoties hebben een effect op je lichaam.
Kwaadheid maakt je bijvoorbeeld sterk, het verhardt de spieren en zet aan tot actie. Dat is op zijn tijd heel functioneel, maar blijf je daarin hangen, dan ontstaat er een overbelasting.
Emoties komen en gaan
Het meest ideaal is, als we ons soepel tussen de verschillende emoties kunnen bewegen. Emoties komen en gaan, net als golven in de zee. De geluksmomenten kunnen we niet vasthouden en de onbehaaglijke gevoelens gaan voorbij.
Emotie-eten als bescherming
Emotie-eten is een automatisch gedrag om jezelf te “beschermen” en de gevoelens niet te hoeven voelen. Als je bijvoorbeeld een reep chocolade eet, als je je boos of verdrietig voelt, zorgt dat ervoor dat je dat “vervelende” gevoel even niet hoeft te voelen, waardoor je je even wat lekkerder voelt. Elke keer dat je dit doet, versterk je het gedrag. Als het dan een gewoonte geworden is, is het heel moeilijk om hier invloed op uit te oefenen. “Ik wil het niet, maar ik kan me niet in bedwang houden”. Het is de aan het voedingsmiddel vastzittende goede gevoel, dat je influistert om de ervaring voort te zetten.
Door de strijd tegen de emotie op te geven, heb je dit niet meer nodig. Hiermee is er een oorzaak om te veel te gaan eten weggenomen.