Puur gezonde voeding
Puur gezonde voeding
Ons eten is de brandstof waar wij energie van krijgen. Door het eten van voldoende voedingsstoffen, in de juiste verhoudingen, zal onze motor optimaal gaan lopen. Vooral het eten van verse en onbewerkte producten geeft energie en vitaliteit.
Puur gezond eten
Ons eten is de laatste 150 jaar sterk veranderd. Bijna alles komt uit een fabriek en wordt in grote hoeveelheden opgekweekt, bewerkt, aangepast en kant-en-klaar voorverpakt. Ons lichaam heeft zich niet zo snel aan deze nieuwe omstandigheden weten aan te passen. Het weet niet goed met deze producten om te gaan, waardoor ze een belasting voor ons systeem kunnen vormen.
Hoe kies je gezonde voeding dan wel? Kies levende voeding, dat is voeding waarvan je (met een beetje moeite) weet waar het vandaan komt, zoals groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten, zuivel, vlees en vis. Kies dit in een vorm die zo min mogelijk bewerkt is. Elke bewerking gaat ten koste van een (klein) stukje vitaliteit.
Dit is geen pleidooi om alles rauw te eten. Koken is namelijk een vorm van voorvertering. Gekookte voeding kan daarom voor mensen met een verminderde darmwerking beter verteerbaar zijn. Het is wel een pleidooi om zo min mogelijk te eten uit pakjes en zakjes. Producten die grotendeels in een fabriek in elkaar zijn geknutseld missen levenskracht en nuttige voedingsstoffen. Dus waarom zou je daar je lichaam mee lastig vallen.
Het is mogelijk, dat je smaak gewend is geraakt aan bewerkt en geraffineerd eten. Er zit in de regel meer zout, vet en suiker en allerlei smaakversterkers in. Het zal dan ook wat tijd kosten om aan de pure, subtiele smaken van puur gezonde voeding te gaan wennen. Maar dat gaat heel snel. Voor je het weet vind je het bewerkte eten, dat je vroeger at, niet meer zo lekker en gaat je lichaam vragen om puur gezond en voedzaam eten.
Suiker
We hebben van nature een drang naar zoetigheid. In de oertijd, was een zoete smaak een signaal, dat iets veilig was om te eten. Ook moedermelk schijnt een prettige zoetige smaak te hebben. Verder is suiker een snelle energieleveraar. Geen wonder, dat we er zo gek op zijn.
In de oorspronkelijke vorm zijn zoete voedingsmiddelen verpakt met een “anti-dosis”. Zo bevat fruit, naast suiker, ook vezels, vitaminen, mineralen en water. Dit zorgt ervoor, dat de suikers geleidelijker en gemakkelijker verteerd worden. Gaan we nu de suikers van het fruit eruit halen en in de pure vorm tot ons nemen, dan missen we al deze gunstige effecten. We krijgen te maken met een snelle suikerpiek, die een ongunstig effect op de gezondheid heeft. Bovendien kun je er gemakkelijker teveel van eten (of drinken), waardoor er een positieve energiebalans ontstaat en je gewicht toeneemt.
Granen
Granen zijn een vorm van complexe suikers of koolhydraten. Er zijn ketens van de suikers gevormd, die ervoor zorgen dat de vertering ervan geleidelijker gaat. Volkoren granen, bevatten daarnaast ook nog meer vezels, vitaminen en mineralen, die bij de vertering helpen en ervoor zorgen dat de ketens langzamer worden afgebroken. Hierdoor worden de bouwstenen (de suiker) langzamer aan het bloed afgegeven. Het gevolg hiervan is dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
Koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en producten gemaakt van volkoren granen zijn een prima leverancier van energie. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen. De vezels erin zorgen ervoor dat je minder snel honger krijgt en helpen bij een gezonde stoelgang.
Dit geldt niet voor de de sterk bewerkte producten uit de bakkers- en koekjes industrie, waarbij sterk geraffineerde granen worden aangevuld met geraffineerde suiker en vet. Het eten van dit soort producten heeft tot gevolg dat de bloedsuiker spiegel sterk fluctueert. Dit kan ervoor zorgen, dat je je slap en futloos voelt en steeds trek in iets “lekkers” hebt.
Het voedingscentrum
Het voedingscentrum heeft in 2016 de vertrouwde schijf van vijf in een nieuw jasje gestoken.
Naast een modernere vormgeving zijn de vijf vakken grotendeels hetzelfde gebleven. Toch zien we wat opmerkelijke verschillen.
Wat is er nieuw?
De dagelijkse portie groenten is van 200 naar 250 gram gegaan. Lijkt dit je wat veel? Maak er dan een gewoonte van om groenten aan je lunch of als tussendoortje toe te voegen.
Verder wordt er aanbevolen om wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje ongezouten noten te nemen.
Bewerkt vlees (worstjes, vleeswaren en hamburgers) staat niet langer in de schijf van vijf. Het ideale eiwitaandeel van het menu bestaat uit een afwisseling van mager vlees, vis, peulvruchten, noten en ei.
Dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee drinken levert gezondheidswinst.
De adviezen zijn wetenschappelijk zeer goed onderbouwd en gebaseerd op de richtlijnen goede voeding die de gezondheidsraad in november 2015 uitbracht.
Er wordt niet meegegaan met hypes. Wel is er duidelijk een tolerantere houding ontstaan en is er meer ruimte om anders te eten.
Website met interactieve tools
Er is de laatste tijd duidelijk zeer hard gewerkt aan de website, die een aantal interessante interactieve tools bevat.
Mijn eet up to date maakt goed inzichtelijk waar er in jouw voedingspatroon winst te behalen valt. Het is een leuke eenvoudige tool waarmee je stap voor stap in je eigen tempo verbeteringen in je eetpatroon aan kunt brengen.
Persoonlijke adviezen
Ik vind het heel goed dat er in de nieuwe schijf van vijf rekening wordt gehouden met individuele voorkeuren en culturele verschillen. Het is echt een soort keuzemenu geworden.
Deze persoonlijke adviezen vind je op mijn schijf van vijf
Als je geslacht en leeftijd invult krijg je hier aangepaste dagmenu’s.