Zelf heerlijke aardbeienjam zonder suiker maken.
Zelf heerlijke aardbeienjam zonder suiker maken.
Aardbeienjam lekker en gezond.
Gisteren ben ik naar de markt geweest. Wat een aanbod van vers fruit was daar toch. Heerlijk om van te watertanden! Vooral aardbeien waren er in overvloed en tegen sluitingstijd werden deze zomerkoninkjes tegen bodemprijzen aangeboden.
Thuisgekomen, merkte ik dat ik het toch wel wat overdreven had… Zoveel aardbeien konden we onmogelijk opeten.
Daarom heb ik er deze supersnelle en gemakkelijke aardbeienjam van gemaakt, zonder toegevoegde suiker! Die zo lekker was, dat ik jullie het recept ervan niet wil onthouden.
Recept:
Haal de kroontjes van de aardbeien. Laat kleine aardbeien heel en snijd de grotere in stukjes. Doe ze in een pan samen met een handje rozijnen en wat kaneel. Rustig aan de kook brengen en even laten doorkoken. Dan kun de jam in een glazen pot gieten, die je na afkoelen in de ijskast kunt bewaren.
Super lekker en super gemakkelijk! De rozijnen nemen het vrijgekomen vocht van de aardbeien op. Hierdoor krijg je de consistentie van echte jam, zonder (gelei)suiker te moeten toevoegen. Hoe meer rozijnen, hoe zoeter en dikker de jam.
Als je de jam langer wil bewaren, dan kun je de potten van te voren steriel maken met kokend water en soda. Direct na het vullen een gesteriliseerde deksel erop en de pot op zijn kop zetten. Doordat er geen toegevoegde suiker in de jam zit, zou ik ‘m toch maar in de koelkast bewaren.
Wat doe je met een restant aardbeien?
Andere ideeën om een restant aardbeien te verwerken :
- Blend de aardbeien samen met yoghurt, karne- of sojamelk voor een heerlijk verfrissend zomerdrankje
- Maak een (h)eerlijke aardbeiensaus voor een nagerecht of ontbijt door aardbeien puur natuur te blenden.
- Je kunt deze saus ook heel goed in porties invriezen, zodat je straks in de koude wintermaanden ook kunt genieten van dit goddelijke sap.
Heb je nog tips of ideeën, wat je met een restje aardbeien kunt doen? Ik hoor het graag!
Zoek je meer lekkere en gezonde recepten? Kijk dan hier verder.